fredag den 17. september 2010

Antwerpen 1920

Berlin fik aldrig afholdt OL I 1916, da de I stedet valgte at gå I krig, hvilket betød at legene blev aflyst. Krigen havde betydet, at det olympiske hovedkvarter måtte flyttes fra Paris til Schweiziske Lausanne (hvor det stadig er) grundet nervøsitet over at tyskerne skulle invadere Frankrig og overtage magten i IOC, hvilket ville skade organisationens filosofi.

For at få gang i verden igen hurtigt efter krigen, valgte Coubertin og IOC så at tildele Antwerpen værtsskabet og for at slippe for problemer mellem Tyskland og Frankrig som på trods af, at krigen var slut ikke ligefrem var venner, besluttede IOC sig for at bede arrangørerne om ikke at invitere de såkaldte angrebsmagter (Tyskland, Østrig, Ungarn, Bulgarien og Tyrkiet).

Antwerpen havde dog kun 1½ år til at forberede legene, hvilket gav en hel masse problemer.
Da legene blev sat i gang, skete det på et halvfærdigt og halvtomt stadion. Man havde ikke nået at få stadion færdigt, og billetpriserne var simpelthen for høje til at den belgiske befolkning havde råd, hvilket arrangørerne senere hen prøvede på at redde ved at tilbyde gratis entré. Dette var dog dumt, da det kostede dem ufatteligt mange penge.
Men legene blev gennemført, og en af legenes første store legender var med på deltagerlisten, nemlig den finske langdistanceløber Paavo Nurmi. Finnen fik dog en ”skidt” start på sin olympiske karriere, da han på 5000 m blev overspurtet af franske Joseph Guillemot, som endda havde problemer med lungerne, som var blevet beskadiget af tyskernes gas under krigen.

Danmark havde nogle særdeles vellykkede lege i Antwerp, da hele 13 medaljer blev hentet hjem (næsthøjeste antal nogensinde). Blandt de 3 danske medaljer, var den første kvindelige danske olympiske mester, nemlig Stefani Fryland Clausen, der på 10 m platformen tog et ganske klart guld, med hele 7 points ned til britiske Armstrong, som ellers slog Clausen med 5 points i kvalen. Danmarks bedste sportsgren må siges at have været boksning, da der her blev hentet 3 sølvmedaljer. Det skal dog lige nævnes, at Danmark havde hele 12 mand med her. Også gymnastik var de danske herrer gode til, da det blev til et guld og et sølv, guldet blev taget af holdet i frit system, hvor bl.a. fanebæreren Robert Johnsen var med. Knapt så positivt var det derimod i fodbold, hvor Danmark var blandt favoritterne, men allerede blev slået ud i første runde af Spanien.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar