tirsdag den 23. november 2010

Nr. 96. Lisa Leslie

Lisa Leslie


Medaljer: 4 guld (1996-2008) Basketball.
Samlet pointtal: 30

Også holdsport kan føre en person til toplisten. Leslie er blandt de absolut bedste spillere i kvindebasketball gennem tiderne. Mest kendt er Leslie nok for sin tid i WNBA og sine 101 points på en halvleg i en highschoolkamp (modstanderne gav op i pausen). Allerede ved de første lege i 96 spillede Leslie en stor rolle, især i semifinalen, hvor hun sikkert satte 35 points. Efter årtusindeskiftet blev hendes rolle blot større og hun var en af stjernerne og et omdrejningspunkt på holdet der oftest ganske let tog sig igennem turneringen til guldet. Det de olympiske fans nok mest af alt husker hende for, er dog næppe en videre positivt, nemlig da hun (til alles store irritation) valgte at stille op til præmieoverrækkelsen i 08 med sine tre tidligere medaljer om halsen

Se et indslag om hende her

lørdag den 13. november 2010

Nr. 97. Evelyn Ashford


Evelyn Ashford

Medaljer: 4 guld (1984: 100m, 4*100m. 1988: 4*100m. 1992: 4*100m), 1 sølv (1988: 100m)

Samlet poittal: 29,9

Så er det blevet tid til en af tidernes absolut hurtigste kvinder, nemlig amerikansk Evelyn Ashford.
Evelyn viste sit talent meget tidligt, da hun allerede som 19-årig tog en højest overraskende 5. plads i legene 1976. Dette talent udviklede hun meget hurtigt og hun blev anset som en af favoritterne til at tage sejren i legene i 1980. Her kom den politiske situation dog desværre i vejen, da USA valgte at boykotte legene der foregik i Moskva. Dette skabte dog ikke de store problemer, da Evelyn fortsatte med at udvikle sig og i perioder meget fast løbe på tider under de 11 sekunder, som var og er kvindernes store tidsgrænse.
I 1983 slog hun verdensrekorden med tiden 10.79, en tid som den dag i dag er ufatteligt svær at slå. Året efter tog hun så til OL i hjemlandet med store forventninger på sine skuldre. På trods af at hun også var stærk på 200m valgte Ashford at kun løbe 100m.
Efter kvartfinalen virkede det klart at to kvinder skulle kæmpe om guldet, da Ashford og jamaicanske Merlene Ottey havde distanceret sine modstandere ganske klart og havde over 1/10 af et sekund ned til nr. 3, amerikaneren Alice Brown. I semifinalen virkede det som om at dette blev gjort til skamme, da Ashford ganske enkelt tog sejren foran Ottey. I det andet heat måtte Brown igen indse at det ikke virkede som om hun var hurtig nok fortsatte dette, da Ottey næsten havde 15/100 ned til amerikaneren. Ja selv jamaicaner nr. 2, Grace Jackson havde overhalt hende.
Da det så kom til finalen, blev alle meninger bragt til skamme. USA’s tredjekvinde, Jeanette Bolden startede som altid utroligt hurtigt og efter 20 meter havde hun skabt et hul. Så accelererede Ashford og med Ottey og Brown kæmpende bag sig, kunne hun tage en sikker sejr. Brown tog sølvet og Ottey bronze. Dette var den første gang en kvinde løb under 11 sekunder i et OL.

Se finaleløbet fra 84 her

torsdag den 11. november 2010

Helsinki 1952

Efter at skuffende have skulle indset at OL ikke kom til Helsinki/Helsingfors i 1940 forsøgte finnerne sig igen, nemlig med et bud til 1952.
IOC var slet ikke i tvivl, og det blev til en klar sejr i begge runder, med 14 og 15 stemmer med Minneapolis som den største konkurrent (4 og 5 stemmer).
Disse lege blev den store åbning til den østlige verden, da både Sovjet og Kina deltog for første gang i Helsinki, dette på trods af at den kolde krig rasede og et hvert fejltrin kunne ende i atomkrig.
Dette betød dog slet ikke fred i lejren, da det bl.a. blev krævet at de sovjetiske atleter skulle indkvarteres i en egen olympisk by for ikke at blive fyldt med forkerte tanker om den vestlige verden og måske sågar prøve på at hoppe af.
Målet var dog klart fra Sovjets side af. USA skulle slås!
Dette lykkedes ikke helt, men de formåede dog alligevel at tage en klar 2. plads i tabellen med kun 5 medaljer op til USA (som dog havde 18 flere af guld). Især to sportsgrene dominerede de stort i. Sovjet tog nemlig 9 ud af 15 guldmedaljer i gymnastik og 6 guldmedaljer i brydning.
En sportsmand tog dog al opmærksomheden fra den amerikansk-sovjetiske duel, nemlig tjekkoslovakken Emil Zátopek, som i London havde taget et guld og en sølvmedalje. Det var dog intet i forhold til de 3 guldmedaljer i Helsinki. 10000m vandt han ganske sikkert og folk var allerede begyndt at se frem til maraton, hvor han ville gøre forsøget. Men da den stod på 5000m var han overraskende nok også på listen og forklarede sig med ”Der er så lang tid til maratonet. Jeg skal jo have noget at lave indtil da.”
I første runde legede han sig videre og løb og snakkede med modstanderne og lod flere komme i mål før ham. Da det så blev finaletid, endte det med noget af en gyser, da Zátopek kun lå nr. 4 ved den sidste kurve. En fremragende slutspurt formåede dog få fantastisk vis at føre ham frem til sejren.
Til sidst stod den så på maraton, en disciplin som tjekkoslovakken slet ikke var vant til. Efter 15 km var han derfor i tvivl om det gik hurtigt nok. Derfor spurgte han briten Jim Peters om farten var høj nok.
Peters løb på grænsen men bluffede og sagde at det gik for langsomt. Dette fik Zátopek til at øge farten og lidt efter lidt sætte samtlige sine modstandere og til sidst vinde med 2½ minut ned til nr. 2

For Danmark endte det igen med et ganske anonymt resultat, nemlig 6 medaljer, dog med undtagelse af Paul Elvstrøms ufatteligt klare sejr i finjolle. Han vandt 4 ud af 7 sejladser og en 5. plads som den dårligste placering. Her viste han virkelig at han var i en klasse for sig.
En anden dansk atlet værd at bemærke, er dog rytteren Lis Hartel, der skrev historie ved at blive den første kvinde til at vinde en medalje i ridning (også dengang deltog mænd og kvinder sammen). Hvad der virkelig gjorde denne bedrift nævneværdig, er at hun grundet polio var lam fra knæene og ned og skulle have hjælp for at komme op på og ned fra sin hest.

tirsdag den 9. november 2010

Nr. 98. Chris Hoy


Chris Hoy

Medaljer: 4 guld (2004: 1 km enkelstart. 2008: Keirin, sprint og holdsprint), 1 sølv (2000: Holdsprint)

Samlet pointtal: 29,9

Så er det blevet tid til den første stadig aktive atlet på listen, nemlig den britiske banecykelrytter Chris Hoy. Hoy har siden 2000 været bland de dominerende på banen med de 5 OL-medaljer og 20 VM-medaljer. Visse folk husker nok hvordan han på yderst overlegent vis tog sejren i keirin dagen efter at have været med til at vinde holdsprinten på ligeså overlegent vis og med en ny verdensrekord. Til sidst stod den så på sprint og i finalen stod Hoy overfor landsmanden Jason Kenny. Her viste Hoy sig igen som overlegen og blev dermed den første brite i 100 år til at tage 3 guldmedaljer i de samme lege.

Chris er som sagt stadig aktiv og det er bestemt ikke umuligt at han efter de næste lege kan rykke nogle placeringer op på listen, da han helt klart fortsat kan ses som en potentiel medaljør.

Næste olympier:

Den næste på listen var igennem en årrække en af de absolut hurtigste kvinder og havde verdensrekorden i 100m, ligesom hun var den første til at i OL passere milestenen 11 sekunder.